مجله اینترنتی طب سنتی طبایع

منو

پرتقال میوه پرخاصیت فصل سرما

پرتقال نام میوه زمستانی است که درکتب طب ایرانی با نام هندی کونله عنوان شده است. پرتقال میوه درختی است کاملا شبیه نارنج جز اینکه کمی ازدرخت نارنج کوچکترو بهار آن کم بو تر و برگش نازکتر است. در مورد خواص پرتقال نیز آمده میوه ای است با طبیعت سرد و تر (که البته شیرین آن تاحدودی به اعتدال نزدیک است)، مفرح قلب و تسکین دهنده تپش قلب تسکین دهنده گرمی و حرارت خون که در رفع گرمی معده و کبد هم تاثیرگذار است. این میوه برای رفع عطش و تشنگی هم مفید بوده و میوه ای ادرار آوری نیز هست. پوست آن مقوی معده بوده و از ماسک پوست پرتقال برای بهبود کک مک صورت استفاده می شود. مداومت بر مصرف پرتقال باعث زیبایی رنگ چهره می شود. البته بیشتر منظور استفاده ی کم اما تکرار شونده است، چرا که مصرف زیاد این میوه باعث لینت مزاج می شود، ترشی پوست پرتقال و مربای آن نیز، خوشبو و لذیذ و مقوی است. بعداز این همه تعریف از این میوه قصد داریم بعضی از غذاهای پرتقالی را نیز به شما معرفی کنم:
۱.حلوای پوست پرتقال
حلوای پوست پرتقال مقوی قلب، معده، کبد که درکاهش نفخ و تقویت بدن بسیار موثر بوده و به عنوان یک میان وعده خوشمزه قابل مصرف است. طرز تهیه: پوست پرتقال تازه یا خشک کرده را برداشته، لایه نارنجی رویین آن را جدا کرده و تلخی آن را را با جوشاندن مکرر در آب میگیریم. سپس له کرده و با آب قدری گلاب می پزیم به حدی که آب آن کاملا جذب شود، خلال مغز پسته و بادام را با آرد گندم در ظرفی تفت داده و به سرعت هم میزنیم که مغز ها نسوزد. سپس آرد گندم تفت داده را ترکیب پوست پرتقال و گلاب اضافه می نمایم سپس قند سفید یا عسل را با آب و قدری گلاب و زعفران اضافه کرده، میجوشانیم تا به قوام آید و کمی حرارت می دهیم. اگر بخواهیم چاشنی دار شود، می توان در آخر طبخ مقداری آب پرتقال یا لیمو به آن اضافه نموده تا رطوبت آن جذب شود. همچنین برای مقوی تر شدن این مربا، اگر مقداری جوزبوآو دانه هل ساییده اضافه شود، طعم وبوی بهتری می یابد.
۲.حب پرتقال:
می توان پرتقال رسیده را بصورت کامل یعنی با پوست، مغز و تخم آن بگذاریم تا خشک شده، سپس با آب سائیده و از آن به اندازه نخود حب درست کنیم. این حبها جهت رفع حالت تهوع و استفراغ و اسهال شدید بسیار مفید است.
اماچندنکته:
با توجه به اینکه ترش مزه ها درطب ایرانی مزاج سرد و خشک داشته و مضر اعصاب و ریه هستند، پرتقال ترش نیز ازاین قاعده مستثنی نبوده و پرتقال ترش در افراد با مشکلات عصبی و سرفه خشک توصیه نمی شود. برای تسکین حرارت معده و کبد بهتر است میوه های ملس مانند انارملس، پرتقال و امثال آنها را صبح، در خالی بودن معده از غذا میل نماییم. در افراد با معده های قوی، مصرف این میوه ها بین وعده های غذایی، به هضم غذا و بروز اشتها کمک می نماید.
۳.مصرف زیاد پرتقال مخصوصا ترش آن درافراد با سابقه نارسایی تیرویید، مشکلات کلیوی و ضعف دهانه معده(ریفلاکس)، افراد لاغرو کم وزن و ناقهین و سالخوردگان توصیه نمی شود.
۴.برای دفع ضررهای آلودگی هوا برسیستم گوارش نیز توصیه می شود افراد سالم یک وعده از روز را به خوردن پرتقال با نان سنگک اختصاص دهند که این ترکیب علاوه بردباغی معده و روده، به دفع مواد زاید این دو عضو نیز کمک می کند.

🙏 با تشکر از همکار متخصص طب‌سنتی آقای دکتر محمد عسکرفراشاه برای تهیه این مطلب..

صفحه شخصی طبیب در سایت طبیب شهر

 

 

عضویت در کانال تلگرام طبایع عضویت در کانال طبیب شهر

دسته :  گیاهان دارویی

دیدگاه ها