مجله اینترنتی طب سنتی طبایع

منو

آویشن گیاهی پرخاصیت و کم عارضه

آویشن، گیاهی از تیره نعناعیان یا لبیاسه است که در ایران ۱۸گونه آن به ثبت رسیده است.

گیاهان این تیره همه علفی و به حالت خودرو در مزارع و کوه ها و صحراها می رویند.

یکی از علایم شناسایی آنها، کرک هایی است که بر روی برگ های آنها دیده می شود و بر روی این کرک ها کیسه کوچکی است که پرده نازکی آن را پوشانده و در آن کیسه اسانس های معطر قرار گرفته است.

بسیاری از گیاهان این تیره را در جهان برای استفاده از اسانس آنها به مقدار زیاد می کارند. درمنابع طب ایرانی خواص متعددی از آویشن از جمله بازکننده گرفتگی ها، اشتها آوری، تقویت قوای باروری و پاک کنندگی ریه و معده از رطوبت های اضافه نام برده شده است. روایات متعددی از معصومین نقل شده است که: آویشن به تنهایی یا با دیگر ادویه نافع قلب، انسداد رگها، بلغم، بوی بد دهان، ضعف قوه جنسی، ناراحتی معده و اعصاب است و به علت عطر و طعم مطبوعی که دارد، یک داروی اشتها آور و هضم کننده غذا است. در مقالات جدید آویشن در درمان نفخ معده و روده ها موثر دانسته شده است. همچنین نتایج مطالعات جدید از اثر بخشی این گیاه بر بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر بیانگر این مطلب است که آویشن در بهبود علایم شایعی نظیر درد شکم، نفخ، اسهال ویبوست دراین بیماران موثر بوده است. آویشن هوش و قوه ادراک را زیاد میکند‌ و اعمال اعضای باروری را در بدن تحریک و تقویت می کند. همچنین در درمان بیماری های ریوی، نشانه های سرماخوردگی، برونشیت، آسم و سرفه مفید دانسته شده  و خلط آور خوبی نیز می باشد. آویشن ترشح آب دهان، ترشح عرق و ترشح ادرار را زیاد می کند و از این لحاظ می توان آن را در بیماری های مربوطه مورد استفاده قرار داد‌. از دیدگاه طب ایرانی آویشن قاعده آور خوبی است و در بانوانی که که قاعدگی آنان بند آمده است تجویز می شود و به همین دلیل در زنان باردار باید با احتیاط مصرف شود. آویشن به علت وجود تیمول موجود در خود یک ضد عفونی کننده و ضد انگل قوی است و انواع کرم های روده از قبیل تریکوسفال آنکیلوستوم و اکسیور(کرمک) را می کشد و علاوه بر کشتن کرم ها، تخم کرم را نیز از بین می برد. طریقه تهیه دم نوش آویشن: ۱قاشق مرباخوری آویشن دریک فنجان آب جوش دم نموده صاف کرده و در صورت تمایل، می توانید آن را شیرین نمایید(با عسل بهتر است) و روزی سه فنجان میل کنید. شستن سر با جوشانده غلیظ آویشن (ده گرم آویشن را در صد گرم آب جوشانیده، صاف کرده به کار برند) موجب جلوگیری از ریزش موی سر ناشی از ضعف پیاز مو و تقویت پیازهای آن می شود. از همه ی این خواص مهم تر، وجود ترکیبات ضدمیکروبی و ضدقارچی قوی در آن است به طوری که بسیاری از منابع پزشکی و دارویی از آویشن به عنوان یک ضدعفونی کننده قوی یاد می کنند و باعث شده فرآورده های دارویی حاصل از روغن آویشن جهت درمان عفونت های میکروبی و قارچی (کاندیدیایی) نیز تولید شود. طب ایرانی مصلح آویشن را چند قطره سرکه میداند که باعث می شود مصرف آن عارضه ای نداشته باشد.

🙏 با تشکر از همکار متخصص طب‌سنتی آقای دکتر محمد عسکرفراشاه برای تهیه این مطلب..

صفحه شخصی طبیب در سایت طبیب شهر

 

 

عضویت در کانال تلگرام طبایع عضویت در کانال طبیب شهر

دسته :  گیاهان دارویی

دیدگاه ها