مجله اینترنتی طب سنتی طبایع

منو

توصیه‌های میوه ای برای شب یلدا

خوراکی های شب یلدا چه خواصی دارند و چه افرادی باید از خوردن آنها پرهیز کنند؟ برای مثال بعضی از متخصصان طب سنتی می گویند خوردن هندوانه در این شب ممنوع است اما عده ای دیگر بر این باورند یک شب هزار شب نمی شود و نباید به خوراکی های شب یلدا نگاه وسواسی داشت. با ما همراه باشید تا درباره خوراکی های شب یلدا بیشتر بدانید. از نظر طب سنتی در شب یلدا باید غذاهای گرم خورده شوند. میوه مخصوص این شب کدو تنبل است که طبیعتی گرم دارد اما خوردن هندوانه در فصول سرد سال به دلیل طبیعت سرد آن توصیه نمی شود؛ هر چند که اگر در بلندترین شب سال مقدار کمی مصرف شود، مشکل آفرین نیست.
انار؛ سرد و خشک:
بدون شک نمی توان یک کاسه انار دانه شده با گلپر را از شب یلدا فاکتور گرفت اما این میوه از نظر طب سنتی چه خواصی دارد؟ مزاج انار با توجه به طعم آن متغیر است. به طور کلی طبیعت این میوه سرد است و هر چه ترش تر باشد خشکی آن نیز بیشتر می شود. بنابراین افرادی که مزاج سردی دارند نباید در خوردن انار، به خصوص انار ترش زیاده روی کنند اما این میوه برای افرادی که مزاج گرم دارند، مفید است. صفرای بالا با تلخی دهان، سوزش ادرار و خشکی پوست همراه است و انار به دلیل خاصیت صفرابر بودن این مشکلات را از بین می برد. به افرادی که دچار مشکل اسهال هستند توصیه می شود انار را با قسمت های سفید داخل آن بخورند. یادتان باشد مصرف مداوم انار خون را تصفیه و پوست را شفاف می کند و در تقویت کبد و قلب نیز موثر است.
گلپر؛ گرم
اینکه برای خوردن انار از گلپر و نمک استفاده می کنند به این دلیل است که طبع گلپر و نمک گرم بوده و باعت معتدل شدن انار می شود و به این ترتیب جلوی عوارض سردی آن را می گیرد. همچنین گلپر ضد نفخ است و با افزایش ترشحات معده سموم بدن را دفع می کند. از طرفی گلپر یک میکروب کش قوی است، باعثازدیاد شیر مادر می شود و در هضم غذا موثر است. البته با وجود تمام خواص مثبت گلپر نباید از این طعم دهنده به مقادیر زیاد استفاده کرد چون تپش قلب ایجاد می کند و احتمال سقط جنین را افزایش می دهد. به همین دلیل خانم های باردار نباید در مصرف گلپر زیاده روی کنند.
انگور؛ گرم و تر
یکی از میوه های زمستانی که جزو تزئین های ظرف میوه شب یلدا هم به حساب می آید، انگور است که طبیعتی گرم و تر دارد و مصرف آن باعثافزایش وزن، تقویت ریه و معده و روان شدن شکم و دفع مواد زائد از بدن می شود. البته پوست و هسته انگور دیر هضم و نفاخ است و به افرادی که از مشکلات گوارشی رنج می برند توصیه نمی شود. این افراد به جای خود میوه می توانند از آب انگور استفاده کنند. نکته جالب اینکه اگر بعد از مصرف انگور تشنه می شوید، کاملاً طبیعی است و با خوردن یک قاشق سکنجبین این عارضه رفع می شود.
هندوانه؛ سرد و تر
هندوانه یکی از میوه های مرسوم در طولانی ترین شب سال است که طبیعتی سرد و تر دارد، صفرای خون و حرارت و تشنگی را کاهش می دهد، شکم را روان می کند و مانع از یبوست می شود؛ به همین دلیل در درمان خشکی مزاج موثر است. همچنین مصرف این میوه نقش مهمی در پیشگیری از بروز سنگریزه های مجاری ادرار دارد. حتی خوردن مغز تخم هندوانه برای تسکین سوزش ادرار و دفع سنگ های مجاری ادرای مفید است. البته متخصصان طب سنتی می گویند در فصول سرد سال بهتر است به جای هندوانه سیب و گلابی بخورید چرا که خوردن هندوانه در زمستان باعث غلبه بلغم در بدن شده و به سلامتی افراد ضرر می رساند. البته شب یلدا یک استثناست و نمی توان این میوه را از فهرستا خوراکی های یلدایی حذف کرد. بنابراین بعد از هندوانه حتماً مقداری آجیل مثل گردو، پسته، بادام و کشمش بخورید تا آثار سردی هندوانه را کاهش دهد.
خرمالو؛ گرم و تر
خرمالو، میوه ای که طبع گرم و تری دارد، باعث تقویت معده می شود، سکسکه را رفع می کند، در درمان هموروئید موثر است و از شدت سرفه های خشک می کاهد. همچنین مصرف خرمالو به افراد لاغر توصیه می شود چون اگر در فواصل غذا خورده شود اشتها را باز می کند. البته قند این میوه زیاد است و دیابتی ها نباید در مصرف آن زیاده روی کنند.
منبع: مجله تندرستی

عضویت در کانال تلگرام طبایع عضویت در کانال طبیب شهر

دسته :  توصیه

دیدگاه ها