مجله اینترنتی طب سنتی طبایع

منو

تغذیه‌ مخصوص مزاج گرم و خشک

از نظر دکتر مجید امتیازی :

از مهم‌ترین آموزه‌های طبیعت در حفظ سلامت و درمان بیماری‌ها توجه به غذاست. حکما معتقد بودند که انسان، حیوان، گیاه و … همه از چهار عنصر یا رکن اصلی تشکیل شده‌اند. این چهار رکن عبارتند از خاک، آب، هوا، آتش که هر یک دارای کیفیت خاص خود هستند و در نتیجه کنش و واکنش بین کیفیت‌های متضاد عناصر چهارگانه کیفیت جدیدی حاصل می‌شود که به آن مزاج می‌گویند. پس هر جسمی (هر بدنی) ناگزیر مزاج خاص خود را دارد. از آنجا که کیفیت‌های نخستین عناصر از ۴ نوع: گرمی، سردی، تری و خشکی تشکیل شده است به‌طور کلی از تأثیر عناصر بر هم ۹ مزاج مختلف به وجود می‌آید (سرد، گرم، تر، خشک، گرم و تر، گرم و خشک، سرد و تر، سرد و خشک و معتدل) هر فرد بر اساس مزاج، مشخصات جسمی و روحی خاص خود را داراست و برای حفظ سلامتی و درمان بیماری نیاز به دستورات و تدابیر تغذیه مخصوص خود دارند. خصوصیات جسمی افراد گرم و خشک عبارت است از؛ این افراد لاغر، رنگ چهره و سفیدی چشم متمایل به زردی، عطش زیاد و دهان خشک، کم‌خواب، تمایل به خوردن ترشی‌ها و از جمله خصوصیات روانی آنها؛ پُرانرژی، باهوش و پُرحرف و جنب و جوش زیاد دارند. برای افراد گرم و خشک تغذیه و تدبیر از نوع سرد و تر (کاهو، خیار، زرشک، انار، ترنجبین) و پرهیز از تغذیه گرم و خشک (ادویه تند، سیر، پیاز، فندق، گردو و سیاه‌دانه) است. با توجه به اینکه اخلاط، سازنده اعضای بدن و همچنین ارواح (قسمت لطیف اخلاط) است و صدور افعال سالم مستلزم جسم و روح سالم است و با توجه به اینکه اخلاط از استحاله غذا به وجود می‌آید پس مهم‌ترین نکته در سلامتی و درمان بیماری از منظر طب سنتی ایران تغذیه مناسب است. طب سنتی ایران حفظ سلامتی (بهداشت و پیشگیری) و درمان بیماری‌ها را به‌طور عمده در یک عبارت خلاصه می‌کند؛ تنظیم روش زندگی و تغذیه، مطابق مزاج و خصوصیات ذاتی هر فرد رعایت شود.

 

عضویت در کانال تلگرام طبایع عضویت در کانال طبیب شهر

دسته :  طبیب شهر

دیدگاه ها