مجله اینترنتی طب سنتی طبایع

منو

آب دوغ خیار طب سنتی

آب دوغ خیار اشتها را باز می کند و براحتی هضم می شود و به علت طبع خنکی که دارد، عطش را رفع می کند و از خستگی و رخوت ناشی از گرمی هوا می کاهد. به موجب آن که در تهیه این غذای حاضری مواد مغذی متعددی به کار رفته در وعده ناهار یا شام می تواند انرژی از دست رفته شما را تامین می کند.

طرز تهیه آب دوغ خیار طبی

ماست: یک لیوان

خیار: یک عدد

عرق آویشن: یک لیوان

گردو یا کشمش: به میزان دلخواه

نعنای خشک یا ترخون: یک قاشق مرباخوری

نان سنگک خشک شده: ۱۵۰ گرم

این غذا برای کسانی که عطش دارند یا حرارت پوست بدنشان بالاست، بسیار لذت بخش و مفید است. آب دوغ خیار از قدیم الایام یک غذای تابستانی به شمار می آمده است. ابتدا، ماست و عرق آویشن را با هم مخلوط می کنند تا دوغ به دست آید. سپس نعنای خشک را به آن می افزایند. سپس خیار را در دوغ، رنده می کنند. در آخر هم نان سنگکِ خشک شده را خرد می کنند و در دوغ می ریزند. وقتی نان نرم شد میل می کنند.

درباره مواد سازنده 

اگر در تهیه آب دوغ خیار از تمام گروه‌ های مواد غذایی استفاده شود، می‌ توان به یقین رسید که این غذا سالم‌ ترین و مناسب‌ ترین غذای فصل گرما به شمار می‌ آید.

مصرف مقادیر زیاد سبزیجات در این غذا می‌تواند فیبر، ویتامین‌ها و املاح معدنی مورد نیاز بدن را تامین کند. نعنا و ریحان موجود در آن ضد نفخ و ضد سوزش معده بوده و عوارض گوارشی ندارد. تربچه آن سرشار از ویتامینC و ید می‌باشد و به دلیل وجود گوگرد خاصیت ضدعفونی‌کننده دارد.

ترخون آن نیز اشتهاآور، معطر، سریع‌الهضم بوده و برای اعصاب بسیار مفید است. همچنین خیار موجود در این غذا سرشار از ویتامین C است و بسیار خنک بوده و شدیدترین عطش‌ها را فوری فرو می‌نشاند و خواب‌آور خوبی هم به شمار می‌رود.

تنها عیب خیار آن است که دیرهضم بوده و اگر خیلی رسیده و زرد باشد، باعث دل درد می‌شود، لذا برای کسانی که از ناراحتی گوارشی رنج می‌برند، بهتر است خیار را بسیار ریز رنده کرده، یا از آب آن در این غذا استفاده کنند.

همان‌طور که می‌دانید، ماست موجود در این غذا نیز تامین‌کننده کلسیم و پروتئین بدن و عاملی جهت رفع بی‌خوابی‌های شبانه به شمار می‌رود، لذا برای آنکه وعده غذایی شما کم‌کالری و کم‌چرب گردد، لزوما از ماست کم‌چرب استفاده کنید.

کشمش نیز در این غذا برای مزه‌دار کردن انتخاب مناسبی بوده و داروی رشد کودکان و نیرودهنده سالخوردگان می‌باشد. این میوه مغذی پرانرژی و کم‌چرب و کم‌سدیم است، ولی با وجود آنکه قند و کالری بالایی دارد، به دلیل غنی بودن از پتاسیم، مصرف آن را به بیماران مبتلا به فشار خون توصیه می‌کنیم.

استفاده از گردو نیز بسیار توصیه می‌شود، زیرا پتاسیم، فسفر و اسیدفولیک از شاخص‌ترین مواد مغذی آن به شمار می‌رود. این مغز پرچرب، کلسترول بد خون را کاهش داده و به علت غنی بودن از ویتامین‌ها منجر به رفع سستی و خستگی می‌شود.

در کل مخلفات گوناگونی که در این غذا به کار رفته، آن را به غذایی کامل تبدیل کرده و از همه مهم‌تر آن که در مقایسه با غذاهای دیگر نیاز به طبخ نداشته و عوارض ناشی از حرارت پخت را به همراه ندارد.

عضویت در کانال تلگرام طبایع عضویت در کانال طبیب شهر

دسته :  پخت و پز

دیدگاه ها

  • ارسال شده در اردیبهشت ۲۴, ۱۳۹۶ ۱۲:۰۹

    مادر

    باسلام وتشکر بسیار یک سوال داشتم خواهش میکنم جوابم را بدهید در این دستور شما به جای آب یک لیوان عرق آویشن در نظر گرفتید؟یک لیوان عرق آویشن زیاد نیست ؟در ضمن از یخ هم صحبتی به میان نیاوردید همسرمن بسیار به یخ درون آن حساسیت دارد یعنی به جای اضافه کردن آب از چند ساعت قبل باید یخ درونش بریزیم اون آب بشه در یخچال/وآبدوغ خیار رابسیار یخ مصرف میکند با توجه به اینکه ناراحتی معده هم دارد...نظر شماچیست بهتر هست یخ را حذف کنیم وفقط در یخچال خنک شود؟
    • ارسال شده در اردیبهشت ۲۵, ۱۳۹۶ ۰۸:۴۰

      مدیر سایت

      سلام این آب دوغ خیار طبی هست برای همین یک لیوان عرق آویشن در آن استفاده شده است... شما می توانید مقدار آن را کمتر کنید و به جای آن گردوی بیشتری بریزید آب دوغ خیار یخ و خنک برای افرادی که مزاج گرم دارند مشکلی ایجاد نمی‌کند ولی افرادی که معده حساسی دارند و یا مزاج سرد دارند ترجیحا در دمای متعادل‌تری باید آن را مصرف کنند، ولی در هر صورت اگر مصلحات آب دوغ خیار، یعنی گردو، آویشن و کشمش به مقدار کافی در غذا وجود داشته باشد، مشکلی ایجاد نخواهد کرد...