مجله اینترنتی طب سنتی طبایع

منو

تفاوت روغن کنجد طبیعی و صنعتی

امروزه استقبال مردم به روغن های طبیعی به ویژه روغن کنجد بسیار افزایش یافته است.

انواع روش‌های استخراج روغن از بذر کنجد:

  1. روش مستقیم و استفاده از دستگاه های صنعتی به منظور استخراج روغن از بذر
  2. روش سنتی که در آن ابتدا ارده را از کنجد به دست می آورند و سپس روغن آن جدا می شود

روش صنعتی

امروزه دستگاه هایی وجود دارد که روغن را به طور مستقیم از کنجد جدا می کند. کنجد وارد دستگاه شده و از در اثر خرد شدن و حرارت دیدن روغن و تفاله آن تفکیک می شود و روغن به دست می آید. به روغنی که به این روش تهیه می شود روغن کنجد صنعتی گفته می شود.

روش سنتی و طبیعی

  1. ابتدا کنجد را در آب خیسانده تا اندکی آب جذب کند.
  2. سپس آب ظرف را خارج کرده و کنجدها را رها می کنند تا پوست آن پس از مدتی باد کرده و بترکد.
  3. بعد از این مرحله کنجدها را در حوضچه های آب نمک می ریزند و با دوبار تغییر حوضچه تقریبا پوست کنجدها به کلی کنده شده و از آن جدا می شود.
  4. جهت خارج کردن شوری، کنجدها را یک بار در حوضچه آب شیرین وارد می کنند.
  5. دانه های کنجد را بعد از این مرحله درون محفظه ای استوانه ای شکل قرار می دهنده تا آب آن بخار شود و بوداده شود.
  6. زمانی که کف فر روغنی شد زمان انتقال بذرها به دستگاه ارده گیری است. دستگاه ارده گیری شامل سنگ هایی بزرگ است که دانه های کنجد را له می کند.
  7. بعد از له شدن کنجدها مخلوط ارده و روغن را داریم که برای جداکردن روغن به نسبت یک به چهار آب به آن اضافه می کنیم تا روغن آن جدا شود.
  8. مخلوط آب رو روغن بر روی ارده قرار می گیرد و به راحتی قابل جداسازی هستند.

به روغن کنجدی که به شیوه سنتی تهیه می شود، روغن ارده کنجد گفته می شود.

شاید بد نباشد بدانید که روغن کنجدی که در طب از آن بحث می شود خواص زیادی برای آن برشمرده می شود، فقط روغن ارده کنجد است.

حالا این سوال به ذهن می آید که تفاوت این دو روغن در چیست؟

  1. روغن کنجد صنعتی تحت فشار و با بالابردن دما در دستگاه بوجود می آید.
  2. به منظور جداسازی حداکثری این افزایش دما بسیار زیاد است. (می توان اینطور تلقی کرد که بخاطر دمای زیاد این روغن صنعتی حکم روغن حرارت دیده و دسته دوم را دارد.)
  3. در شیوه سنتی اتفاقا شخص مراقب است تا اگر سنگ های دستگاه ارده گیری داغ شد، دستگاه را خاموش کند و بعد از سرد شدن، دوباره دستگاه را راه اندازی کند.
  4. روغن گیری به زور و فشار و دمای بالا روغنی بی کیفیت و خالی از مواد طبیعی و به نوعی مضر تقدیم شما می کند که برای سلامتی مضر است.
  5. بررسی های آزمایشگاهی نشان داده است که روغن کنجد صنعتی فاقد بسیاری از ترکیبات مفید است. همچنین بر اثر حرارت زیاد دستگاه های صنعتی روغن کشی، ترکیبات مضر و سرطان زا نیز در آن تولید می شود.

تشخیص روغن ارده کنجد اصل

  1. روغن کنجد بویی شبیه به کنجد بوداده دارد.
  2. حرارت زیادی را تحمل می کند. اگر مدتی آن را در ظرف روی آتش رها کنید مانند روغن نباتی و روغن مایع نمی سوزد.
  3. در اثر سرد شدن و در دمایی نزدیک به ۶ درجه و کمتر از آن می بندد. (این ویژگی در عسل و روغن زیتون طبیعی نیز وجود دارد)
  4. اگر پوست را با آن چرب کنید با آب گرم به راحتی جدا می شود و تنها اثر نرمی آن بر پوست باقی می ماند.

 

عضویت در کانال تلگرام طبایع عضویت در کانال طبیب شهر

دسته :  توصیه

دیدگاه ها

  • ارسال شده در شهریور ۶, ۱۳۹۶ ۱۲:۲۸

    محمد رسول ثابت09132540235

    سلام برای تولید ارده باید کنجد را بو(حرارت ) داد و بعد از اینکه برشته شد در عصاری تبدیل به ارده کرد ایا به نظر شما این حرارت دادن باعث از بین رفتن خواص و سرطانزا شدن روغن نداره در صورتی که در دستگاههای کلد پرس کنجد خام بدون هیچ گونه تغییری در دستگاه ریخته میشه پس بیاییم اطلاعات غلط به مردم ندهیم حرارتی که توسط دستگا ههای کلد پرس به کنجد وارد میشه خیلی کمتر از حرارتی هست که برای بو دادن(برشته کردن) کنجد به اون وارد میشه منتظر شنیدن پاسخ از نگارنده مطلب هستم
  • ارسال شده در شهریور ۶, ۱۳۹۶ ۱۲:۳۲

    محمد رسول ثابت09132540235

    مرحله پنجم که توضیح دادید کنجد درون فرهایی قرار میگیرد که با مشعل گرم میشه نه محفظه ای استوانه ایی شکل و حرارت بالایی میخوره حالا شما چه قصدی از گذاشتن این مطالب دارید خدا می داند
  • ارسال شده در شهریور ۶, ۱۳۹۶ ۱۲:۳۶

    محمد رسول ثابت09132540235

    مرحله اول و دوم هم در تولید رو غن کنجد کلد پرس دروغی بیش نیست(روغن کنجد صنعتی تحت فشار و با بالابردن دما در دستگاه بوجود می آید. به منظور جداسازی حداکثری این افزایش دما بسیار زیاد است. (می توان اینطور تلقی کرد که بخاطر دمای زیاد این روغن صنعتی حکم روغن حرارت دیده و دسته دوم را دارد.)چون کسی دما رو بالا نمیبره البته شاید افراد سود جویی باشند که برای تولید بیشتر دما را بالا ببرند و این دلیل ان نمیشود که شما همه تولید کنندگان روغن کلد پرس رو زیر سئوال ببرید روغن تولید شده توسط دستگاههای کلد پرس هنگام خارج شدن از دستگاه اگر دست خو را زیر ان بگیرم دست رو نمی سوزونه
  • ارسال شده در مهر ۱۹, ۱۳۹۶ ۰۹:۳۰

    عابر

    چرا جواب سوالات این آقای محمد رسول رو ندادید؟
  • ارسال شده در آذر ۱۶, ۱۳۹۶ ۲۳:۵۷

    ناصر

    من در کارگاه هم دستگاه ارده دارم و هم پرس سرد یعنی از هر دو روش روغن گیری می کنم اما سود حاصل از روغن ارده بیشتره چرا که دستگاه اسیاب بسیار ارزانه و هم روغن ارده را میفرشم و هم ارده سفت مانده را با شکر تبدیل به حلوا ارده میکنم. علت اینکه در طب قدیم بر روغن ارده کنجد اشاره شده به این دلیله که در ان زمان ها بهترین راه روغن گیری بوده و تکنولوژی امروز را نداشتن. مشتری ها اما روغن پرس سرد را ترجیح میدن به این دلیل که هم خوشمزه تره و هم در سرخ کردن دود نمیشه و کف نمیکنه. ضمنا برای جدا کردن روغن از ارده اب مصرف میشه و زمان که هر دو باعث اکسید شدن و واکنش روغن ارده میشن. همچنین روغنی که من از دستگاه پرس سرد میگیرم دماش ۳۸ درجه اس. اما در ارده دانه ها بوداده میشن و خاصیتشون از بین میره. در ارده دانه ها باید در اب بخوابن که این باعث فعال شدن دانه و تولید سم میشه سم افلا توکسین. ولی در پرس دانه خامه و فقط فوت شده تا گردش بره. کلا فکر کنم به این دلیل از روغن ارده بعضیا دفاع می کنن چرا که حاضر بهدهزینه و حرید دستگاه نیستن و دوما روغن ارده یعنی سود چون هم ارده را با ارد و روغن صنعتی مخلوط میکنن و میفروشن و هم روغن ارده را. پس خریدار باید عاقل باشه البته اگر مردم روغن صنعتی نخورن و نخرن به جاش هم روغن ارده و هم پرس مفیدن با اندک هایی تفاوت بین خوب و خوبتر