مجله اینترنتی طب سنتی طبایع

منو

تفاوت روغن کنجد طبیعی و صنعتی

امروزه استقبال مردم به روغن های طبیعی به ویژه روغن کنجد بسیار افزایش یافته است.

انواع روش‌های استخراج روغن از بذر کنجد:

  1. روش مستقیم و استفاده از دستگاه های صنعتی به منظور استخراج روغن از بذر
  2. روش سنتی که در آن ابتدا ارده را از کنجد به دست می آورند و سپس روغن آن جدا می شود

روش صنعتی

امروزه دستگاه هایی وجود دارد که روغن را به طور مستقیم از کنجد جدا می کند. کنجد وارد دستگاه شده و از در اثر خرد شدن و حرارت دیدن روغن و تفاله آن تفکیک می شود و روغن به دست می آید. به روغنی که به این روش تهیه می شود روغن کنجد صنعتی گفته می شود.

روش سنتی و طبیعی

  1. ابتدا کنجد را در آب خیسانده تا اندکی آب جذب کند.
  2. سپس آب ظرف را خارج کرده و کنجدها را رها می کنند تا پوست آن پس از مدتی باد کرده و بترکد.
  3. بعد از این مرحله کنجدها را در حوضچه های آب نمک می ریزند و با دوبار تغییر حوضچه تقریبا پوست کنجدها به کلی کنده شده و از آن جدا می شود.
  4. جهت خارج کردن شوری، کنجدها را یک بار در حوضچه آب شیرین وارد می کنند.
  5. دانه های کنجد را بعد از این مرحله درون محفظه ای استوانه ای شکل قرار می دهنده تا آب آن بخار شود و بوداده شود.
  6. زمانی که کف فر روغنی شد زمان انتقال بذرها به دستگاه ارده گیری است. دستگاه ارده گیری شامل سنگ هایی بزرگ است که دانه های کنجد را له می کند.
  7. بعد از له شدن کنجدها مخلوط ارده و روغن را داریم که برای جداکردن روغن به نسبت یک به چهار آب به آن اضافه می کنیم تا روغن آن جدا شود.
  8. مخلوط آب رو روغن بر روی ارده قرار می گیرد و به راحتی قابل جداسازی هستند.

به روغن کنجدی که به شیوه سنتی تهیه می شود، روغن ارده کنجد گفته می شود.

شاید بد نباشد بدانید که روغن کنجدی که در طب از آن بحث می شود خواص زیادی برای آن برشمرده می شود، فقط روغن ارده کنجد است.

حالا این سوال به ذهن می آید که تفاوت این دو روغن در چیست؟

  1. روغن کنجد صنعتی تحت فشار و با بالابردن دما در دستگاه بوجود می آید.
  2. به منظور جداسازی حداکثری این افزایش دما بسیار زیاد است. (می توان اینطور تلقی کرد که بخاطر دمای زیاد این روغن صنعتی حکم روغن حرارت دیده و دسته دوم را دارد.)
  3. در شیوه سنتی اتفاقا شخص مراقب است تا اگر سنگ های دستگاه ارده گیری داغ شد، دستگاه را خاموش کند و بعد از سرد شدن، دوباره دستگاه را راه اندازی کند.
  4. روغن گیری به زور و فشار و دمای بالا روغنی بی کیفیت و خالی از مواد طبیعی و به نوعی مضر تقدیم شما می کند که برای سلامتی مضر است.
  5. بررسی های آزمایشگاهی نشان داده است که روغن کنجد صنعتی فاقد بسیاری از ترکیبات مفید است. همچنین بر اثر حرارت زیاد دستگاه های صنعتی روغن کشی، ترکیبات مضر و سرطان زا نیز در آن تولید می شود.

تشخیص روغن ارده کنجد اصل

  1. روغن کنجد بویی شبیه به کنجد بوداده دارد.
  2. حرارت زیادی را تحمل می کند. اگر مدتی آن را در ظرف روی آتش رها کنید مانند روغن نباتی و روغن مایع نمی سوزد.
  3. در اثر سرد شدن و در دمایی نزدیک به ۶ درجه و کمتر از آن می بندد. (این ویژگی در عسل و روغن زیتون طبیعی نیز وجود دارد)
  4. اگر پوست را با آن چرب کنید با آب گرم به راحتی جدا می شود و تنها اثر نرمی آن بر پوست باقی می ماند.

 

عضویت در کانال تلگرام طبایع عضویت در کانال طبیب شهر

دسته :  توصیه

دیدگاه ها

  • ارسال شده در شهریور ۶, ۱۳۹۶ ۱۲:۲۸

    محمد رسول ثابت09132540235

    سلام برای تولید ارده باید کنجد را بو(حرارت ) داد و بعد از اینکه برشته شد در عصاری تبدیل به ارده کرد ایا به نظر شما این حرارت دادن باعث از بین رفتن خواص و سرطانزا شدن روغن نداره در صورتی که در دستگاههای کلد پرس کنجد خام بدون هیچ گونه تغییری در دستگاه ریخته میشه پس بیاییم اطلاعات غلط به مردم ندهیم حرارتی که توسط دستگا ههای کلد پرس به کنجد وارد میشه خیلی کمتر از حرارتی هست که برای بو دادن(برشته کردن) کنجد به اون وارد میشه منتظر شنیدن پاسخ از نگارنده مطلب هستم
    • ارسال شده در خرداد ۲۹, ۱۳۹۷ ۱۳:۴۳

      ادریس

      با سلام. اینکه برخی می گویند:« گرما در روش پرس سرد، باعث تخریب مواد می شود یا در روش سنتی این گرما و جود ندارد» این ها محل بحث نیست. اصل بحث بر روی این است که نحوه جدا سازی و فرایند آن مهم است و بحث گرما یک بحثی است که نمی دانم چه کسی این بحث را وارد کرده است. دکتر روازاده درباره تفاوت این دو نوع فراوری می گوید:«حکما برای روغن کنجدی که بدون تفت داده شدن و تبدیل به ارده شدن تهیه می شده است، ارزش غذایی قائل نبودند مگر آن که آن را برای مصارف دارویی به شکل ضماد استعمال می نمودند. اما روغن خوراکی تهیه شده از کنجد را پس از تبدیل کردن کنجد به ارده و سپس روغن گیری از ارده به دست می آورند. لذا روغن کنجد هرگز خاصیت روغن ارده کنجد را ندارد و آن چه در اسناد کهن و کتب مربوط مشاهده می گردد غذاییت چندانی ندارند و خوراکی نیست.اگر روغن آن را از کنجد پوست نکنده بگیرند آن را روغن هل نامند. و اگر از کنجد پوست کنده و بریان که همان ارده است اخذ نمایند لزوجت آن کمتر است و حتماً می دانید که هر غذای لزجی به کبد آسیب های جدی می رساند که کمترین آن داشتن کبد چرب است و اگر آن را نرم بکوبند و با آب آنقدر به هم بزنند تا گرم شود و روغن آن جدا گردد و سپس بردارند رطوبت آن بیشتر می شود پس طبیعت آن به تری می رود و گرم و تر و بهاری معتدل می گردد البته بعد آن را در آب جوش می سایند تا روغن به دست آید و دست آخر آن را در حالت پخته شده ساییده و کوبیده و این روغن مناسب خوردن است که روغن ارده نام گرفته است». اگر دقت کرده باشید برخی از مواد غذایی و دارویی نیز باید حرارت ببینند تا فواید مورد نظر را داشته باشد. مثلاً پودر سنجد می گویند که برخی مدعی اند و می گویند برای استخوان و ... خوب است . در حال که آنچه اطباء سنتی از متون طبی کسب کرده اند: سویق سنجد یا سویق گندم یا سویق حبوبات و انواع دیگر سویق است که باید حتماً حرارت دیده باشند تا صفت سویق شدن داشته باشند.»
  • ارسال شده در شهریور ۶, ۱۳۹۶ ۱۲:۳۲

    محمد رسول ثابت09132540235

    مرحله پنجم که توضیح دادید کنجد درون فرهایی قرار میگیرد که با مشعل گرم میشه نه محفظه ای استوانه ایی شکل و حرارت بالایی میخوره حالا شما چه قصدی از گذاشتن این مطالب دارید خدا می داند
  • ارسال شده در شهریور ۶, ۱۳۹۶ ۱۲:۳۶

    محمد رسول ثابت09132540235

    مرحله اول و دوم هم در تولید رو غن کنجد کلد پرس دروغی بیش نیست(روغن کنجد صنعتی تحت فشار و با بالابردن دما در دستگاه بوجود می آید. به منظور جداسازی حداکثری این افزایش دما بسیار زیاد است. (می توان اینطور تلقی کرد که بخاطر دمای زیاد این روغن صنعتی حکم روغن حرارت دیده و دسته دوم را دارد.)چون کسی دما رو بالا نمیبره البته شاید افراد سود جویی باشند که برای تولید بیشتر دما را بالا ببرند و این دلیل ان نمیشود که شما همه تولید کنندگان روغن کلد پرس رو زیر سئوال ببرید روغن تولید شده توسط دستگاههای کلد پرس هنگام خارج شدن از دستگاه اگر دست خو را زیر ان بگیرم دست رو نمی سوزونه
  • ارسال شده در مهر ۱۹, ۱۳۹۶ ۰۹:۳۰

    عابر

    چرا جواب سوالات این آقای محمد رسول رو ندادید؟
  • ارسال شده در آذر ۱۶, ۱۳۹۶ ۲۳:۵۷

    ناصر

    من در کارگاه هم دستگاه ارده دارم و هم پرس سرد یعنی از هر دو روش روغن گیری می کنم اما سود حاصل از روغن ارده بیشتره چرا که دستگاه اسیاب بسیار ارزانه و هم روغن ارده را میفرشم و هم ارده سفت مانده را با شکر تبدیل به حلوا ارده میکنم. علت اینکه در طب قدیم بر روغن ارده کنجد اشاره شده به این دلیله که در ان زمان ها بهترین راه روغن گیری بوده و تکنولوژی امروز را نداشتن. مشتری ها اما روغن پرس سرد را ترجیح میدن به این دلیل که هم خوشمزه تره و هم در سرخ کردن دود نمیشه و کف نمیکنه. ضمنا برای جدا کردن روغن از ارده اب مصرف میشه و زمان که هر دو باعث اکسید شدن و واکنش روغن ارده میشن. همچنین روغنی که من از دستگاه پرس سرد میگیرم دماش ۳۸ درجه اس. اما در ارده دانه ها بوداده میشن و خاصیتشون از بین میره. در ارده دانه ها باید در اب بخوابن که این باعث فعال شدن دانه و تولید سم میشه سم افلا توکسین. ولی در پرس دانه خامه و فقط فوت شده تا گردش بره. کلا فکر کنم به این دلیل از روغن ارده بعضیا دفاع می کنن چرا که حاضر بهدهزینه و حرید دستگاه نیستن و دوما روغن ارده یعنی سود چون هم ارده را با ارد و روغن صنعتی مخلوط میکنن و میفروشن و هم روغن ارده را. پس خریدار باید عاقل باشه البته اگر مردم روغن صنعتی نخورن و نخرن به جاش هم روغن ارده و هم پرس مفیدن با اندک هایی تفاوت بین خوب و خوبتر
    • ارسال شده در خرداد ۲۹, ۱۳۹۷ ۱۴:۰۹

      ادریس

      با این اوصاف شما خیلی بی انصافید که به مردم مواد غذایی مسموم می فروشید. شما بهتره درباره فواید روغن های انواع گیاهان و نحوه استحصال صحیح آن ها مطالعه کنید. برای علاقه مندان به تعمق در متون کهن پزشکی ایران زمین دقیقاَ متن تحت اللفظ کتاب را می آوریم تا نسبت به جایگزین کردن روغن کنجد حتی به شکل عرضه ی آن و روغن گیری آن جلوی چشم مشتری!!! برای تبلیغات به جای روغن ارده کنجد خوراکی واقعی که اصلا طبیعت متفاوتی دارد و بر عکس روغن کنجد، کبد را از آلودگی ها و چربی ها پاک می کند چون گرم و تر است و لزوجت هم ندارد جداً دقت لازم را به عمل بیاورند. متن کتاب مفاتیح الارزاق «وروغن آن را اگرازکنجد غیر مقّشر بریان بگیرند آن را «دُهْنُ الحَلّ» نامند؛ به فتح حای مهمله و تشدید لام، و لزوجت این زیاد است. واگر مقّشّر بریان اخذ نمایند، لزوجت آن کمتر و چون آن را نرم کوبند و با آب به دست، خوب بزنند تا گرم شود و روغن آن جدا گردد، دارند، بر رطوبت غالب [است]. و آنچه سائیده در آب جوش دهند تا روغن حاصل گردد، آن را طبیخ نامند. و سائیده و یا کوبیده آن را بدون استخراج روغن « اُشی » نامند، که به فارسی «اَوْده» گویند. طبیعت آن گرم وتر.
  • ارسال شده در اسفند ۸, ۱۳۹۶ ۰۸:۵۸

    MM

    سلام ،روغنی که در اثر فشار بدست می آید و دمای اولیه بصورت مستقیم وارد نمیشود در اثر فشار میکانیکی گرمای کمی به آن وارد میشود ، و این نوع روغن به نام کلد پرس هست ودارای ویتامین E، K, امگا 6 وامگا 9 و کلسیم منیزیم وروی میباشد وتازه استاندارد براش تعریف شده و خیلی کم پیش می آیید که خارج از استاندارد باشد ،تعجب میکنم که اینقدر راحت این روغن را زیر سئوال میبرید
    • ارسال شده در خرداد ۲۹, ۱۳۹۷ ۱۴:۰۲

      ادریس

      با سلام. منظور شما از استاندارد همان استانداردی است که به تولید کننده مواد غذایی اجازه می دهد برای محصولاتش «بنزوات سدیم»، بیکربنات پتاسیم و ... استفاده کنند؟ اگر نمی دانید مضرات این مواد چیست یک مطالعه جزیی داشته باشید. شاید متوجه بشید سونامی سرطان از کدام جهت به طرف این ملت آمده.
  • ارسال شده در اسفند ۱۰, ۱۳۹۶ ۰۹:۵۰

    احمد

    سلام جناب ببخشید بهترین نوع کنجد برای روغن کشی به روش پرس سرد چه نوع کنجدی هست؟؟؟؟؟؟
  • ارسال شده در فروردین ۱۴, ۱۳۹۷ ۱۳:۲۳

    محمد جوانشیر

    سلام بنده فروشگاه روغن گیری دارم و روغن به روش پرس سرد تولید میکنم که تو این روش کنجد حرارتی نمیبینه و به صورت خام درمیاد که دسته دوم نیست بلکه بهترین روغن برای سرخ کردنی ام هس چون حرارت ندیده و تحمل حرارتشم بالاست اگر روغن کشی به روش پرس گرم باشه بله مضراتی داره چون روغن تحت حرارت بالا بدست میاد و حتی کنجاله اون هم تبدیل ب روغن میشه و در واقع تفاله ای از اون بیرون نمیاد روغن گیری به این روش بهره وری بالایی داره ولی مضرات بسیار زیادی داره به خاطر حرارتی که کنجد متحمل شده و خواص و کیفیتشو از دست داده یک نکته دیگه که باید بهش اشاره کرد اینه که روغن ارده کنجد اصلا برای سرخ کردن قابلیت استفاده نداره.
    • ارسال شده در خرداد ۲۹, ۱۳۹۷ ۱۳:۵۶

      ادریس

      شما از کجا فهمیدید که کنجد خواصش رو در اثر حرارت از دست می دهد؟ در ضمن حرارت در حد پختن نیست. روغن در طی یک فراین چند روزه به دست می آید نه در عرض چند دقیقه. به خاطر ترکیب شدن این روغن با مقدار مشخصی آب، لزج بودن روغن کاهش پیدا می کنه که این برای سلامت کبد بسیار مهم است. این روش(سنتی) رو حداقل چند صد سال (شاید هم هزاران سال) هست که دارن به این وسیله روغن کنجد استحصال می کنند. حداقل از روغن های صنعتی که سالانه هزاران نفر رو راهی قبرستان میکنه و حتی همین روغن کنجد پرس سرد که دارای لزجی است که برای کبد بسیار مضر هم هست، بهتر می باشد. چرا که گذشتگان به تجربه خود بسیار توجه می کردند.
  • ارسال شده در مرداد ۵, ۱۳۹۷ ۱۰:۳۵

    بی نام

    روغن کنجدی که مستقیم در حضور مشتری از کنجد استحصال شده و به فروش می‌رسد (روغن کنجد صنعتی ) روغن خوبی نیست زیرا به دلیل نداشتن آنتی اکسیدان ، پس از مدت زمان کوتاه چند روزه اکسید شده و به یک روغن نامرغوب تبدیل می گردد.